Wie is Saskia?

Saskia Pekelharing, illustrator én kunstdocent.

Saskia is illustrator van kinderboeken. Daarnaast is zij een specialist op het gebied van cultuureducatie. Verbeelding, fantasie en humor zijn de grote drijfveren in al haar werk: zowel als illustrator, als kunstdocent en als trainer.

“Zelf dingen verzinnen, vind ik echt het allerleukste aan mijn werk als illustrator. Het is ook waar ik les in geef.”

Saskia ontwikkelt en ontwerpt al enige jaren kijkwijzers voor kinderen voor Museum de Fundatie in Zwolle. Daarin ligt de nadruk op het zélf kijken, met plezier kijken, op ervaren en op de verwondering.

Zij geeft “kunstenaar in de klas”- projecten op heel veel basisscholen. Dit doet zij op het regulier en het speciaal onderwijs. Ze is een jaar lang gevolgd in het kader van ‘speciaal verbeeld’, een project van LKCA en RuG. Onderzoekers hebben daarmee in kaart kunnen brengen wat de positieve effecten van haar lessen op de leerlingen zijn.

Als specialist op het gebied van verbeelding en creativiteit bij kinderen, geeft zij ook regelmatig les aan docenten en andere professionals in de cultuureducatie.

Ehmm..dit is wat ze doet, maar wie ís ze dan?

Ja, ze ís ook wel een beetje wat ze doet. Veel fantasie, veel tekenen, veel naar kunst kijken en er mee bezig zijn. De passie en het plezier overbrengen van haar eigen verbeelding. De humor overbrengen van haar blik op kunst. Dat doet ze en dat is ze.

Nou weet ik het nog niet…

Saskia woont in een klein dorp in de buurt van Zwolle. Ze komt uit Maastricht (soms hoor je het nog…). Ze is met een aantal verhuizingen via Amsterdam, Nijmegen, Den Haag, Kenia, New York dus in dit Overijsselse dorp terecht gekomen.

Saskia heeft op al die plekken lesgegeven, kunst gemaakt, dingen geleerd, vrienden gemaakt. Ze zit vol verhalen en herinneringen aan mensen, dieren, plaatsen en kleuren. Die zie je allemaal terugziet in haar werk.